Informace

Pár slov o naší školní jídelně

Prázdniny utekly a už se těšíme na nové dětičky , které k nám nastoupí v novém školním roce 2015 – 2016. Naše školní jídelna pod vedením Jaroslavy Vrňatové a paní kuchařky Vlasty Skuhrovcové se neustále snaží zlepšovat kvalitu školního stravování. Používá nové suroviny a usiluje o to, aby jídelníček splňoval všechna předepsaná kritéria. V září nastoupí nové dětičky a my chceme jejich rodičům přinést pár informací o školní jídelně. Snažíme se, aby jídelníček byl pro děti lákavý a zajímavý. Zařazujeme jak maso, luštěniny, ryby, ale také sladká jídla, která jsou u dětí v oblibě. Pokud je to možné každé jídlo doplníme ovocem, nebo zeleninovým salátem. Usilujeme o to , aby děti měli i dostatek mléčných výrobků. Připravujeme ovocné šťávy přímo z odšťavňovače. Děti vedeme k tomu, aby se dokázaly sami obsloužit a namazat si svačinku. Na školní zahrádce mateřské školky pěstujeme s dětmi bylinky, které přidáváme do pomazánek, polévek i hlavního jídla.

Školní jídelna s výdejnou vaří pro 40 dětí, je vybavena moderním kuchyňským vybavením. Naším hlavním cílem, je vařit zdravě a chutně.

 

Hlavní zásady při sestavování jídelníčku

– využívat sezónní zeleninu a ovoce

– zařazovat masové a bezmasé pokrmy

– používat ryby asi 3x do měsíce ve formě polévek, hlavního jídla a pomazánek

– používat luštěniny – polévky, hlavní jídlo

– střídání různých druhů příloh

– zařazování mléka a mléčných výrobků

– denně podávat čerstvé ovoce a zeleninu

– zabezpečit pestrost nápojů

– omezit používání soli

– využívat tuky rostlinného původu