Informace

Pár slov o naší školní jídelně

Prázdniny utekly a už se těšíme na nové dětičky , které k nám nastoupí v novém školním roce 2021 - 2022. Naše školní jídelna pod vedením Terezie Hofmanové a paní kuchařky Vlasty Skuhrovcové se neustále snaží zlepšovat kvalitu školního stravování. Používá nové suroviny a usiluje o to, aby jídelníček splňoval všechna předepsaná kritéria. V září nastoupí nové dětičky a my chceme jejich rodičům přinést pár informací o školní jídelně. Snažíme se, aby jídelníček byl pro děti lákavý a zajímavý. Zařazujeme jak maso, luštěniny, ryby, ale také sladká jídla, která jsou u dětí v oblibě. Pokud je to možné každé jídlo doplníme ovocem, nebo zeleninovým salátem. Usilujeme o to , aby děti měli i dostatek mléčných výrobků. Připravujeme ovocné šťávy přímo z odšťavňovače. Děti vedeme k tomu, aby se dokázaly sami obsloužit a namazat si svačinku. Na školní zahrádce mateřské školky pěstujeme s dětmi bylinky, které přidáváme do pomazánek, polévek i hlavního jídla.

Školní jídelna s výdejnou vaří pro 40 dětí, je vybavena moderním kuchyňským vybavením. Naším hlavním cílem, je vařit zdravě a chutně.

 

Hlavní zásady při sestavování jídelníčku

Při skladbě jídelníčku se řídíme vyhl. č.107/2005 o školním stravování. Pro sestavování jídelníčku je pro nás závazný kakzvaný spotřební koš.

Co to je?

Je to porovnání vybraných skupin potravin, které jsou dané vyhláškou oproti skutečné spotřebě potravin v jídelně.

Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá.

Druhy potravin které jsou dány vyhláškou: 

Maso                  75-125 %                   Ryby:                    75-125 %                   Tuky volné max.  100% musí se brát zřetel na smažení

Mléko:                75-125 %                   Mléčné výrobky:  75-125 %                    Cukr volný:          maximálně  10%

Zelenina:     více než 100%                   Ovoce více než    100%                          Brambory:           75-125%

Luštěniny   více než   100%                 Toto je povolená tolerance !

Dále se snažíme :

- využívat sezónní zeleninu a ovoce

- zařazovat masové a bezmasé pokrmy

- používat ryby asi 3x do měsíce ve formě polévek, hlavního jídla a pomazánek

- používat luštěniny – polévky, hlavní jídlo

- střídání různých druhů příloh

- zařazování mléka a mléčných výrobků

- denně podávat čerstvé ovoce a zeleninu

- zabezpečit pestrost nápojů

- omezit používání soli

- využívat tuky rostlinného původu

-používat různé druhy vloček (ovesné, pohankové, kukuřičné atd.)

-používat na vaření mouku-kukuřičnou, hrachovou, pohankovou, čočkovou atd

-jako novinku jsme začali používat PEPITKY, které připomínají chutí těstovinu

použití : příloha, hlavní jídlo, do salátů, do polévek, dezert

Pepitky z červené čočky - 95% červené čočky, 5% mrkve

Pepitky z cizrny a kukuřice - 80% cizrny, 20% kukuřice

Pepitky z hrachu a cukety - 95% hrachu, 5% cukety