Pár slov o naší školní jídelně
Prázdniny utekly a už se těšíme na nové dětičky , které k nám nastoupí v novém školním roce 2021 - 2022. Naše školní jídelna pod vedením Terezie Hofmanové a paní kuchařky Vlasty Skuhrovcové se neustále snaží zlepšovat kvalitu školního stravování. Používá nové suroviny a usiluje o to, aby jídelníček splňoval všechna předepsaná kritéria. V září nastoupí nové dětičky a my chceme jejich rodičům přinést pár informací o školní jídelně. Snažíme se, aby jídelníček byl pro děti lákavý a zajímavý. Zařazujeme jak maso, luštěniny, ryby, ale také sladká jídla, která jsou u dětí v oblibě. Pokud je to možné každé jídlo doplníme ovocem, nebo zeleninovým salátem. Usilujeme o to , aby děti měli i dostatek mléčných výrobků. Připravujeme ovocné šťávy přímo z odšťavňovače. Děti vedeme k tomu, aby se dokázaly sami obsloužit a namazat si svačinku. Na školní zahrádce mateřské školky pěstujeme s dětmi bylinky, které přidáváme do pomazánek, polévek i hlavního jídla.
Školní jídelna s výdejnou vaří pro 40 dětí, je vybavena moderním kuchyňským vybavením. Naším hlavním cílem, je vařit zdravě a chutně.
Hlavní zásady při sestavování jídelníčku
Při skladbě jídelníčku se řídíme vyhl. č.107/2005 o školním stravování. Pro sestavování jídelníčku je pro nás závazný kakzvaný spotřební koš.
Co to je?
Je to porovnání vybraných skupin potravin, které jsou dané vyhláškou oproti skutečné spotřebě potravin v jídelně.
Doporučené dávky potravin jsou stanoveny s ohledem na zdravou výživu, která je u školních dětí obzvlášť důležitá.
Druhy potravin které jsou dány vyhláškou:
Maso 75-125 % Ryby: 75-125 % Tuky volné max. 100% musí se brát zřetel na smažení
Mléko: 75-125 % Mléčné výrobky: 75-125 % Cukr volný: maximálně 10%
Zelenina: více než 100% Ovoce více než 100% Brambory: 75-125%
Luštěniny více než 100% Toto je povolená tolerance !
Dále se snažíme :
- využívat sezónní zeleninu a ovoce
- zařazovat masové a bezmasé pokrmy
- používat ryby asi 3x do měsíce ve formě polévek, hlavního jídla a pomazánek
- používat luštěniny – polévky, hlavní jídlo
- střídání různých druhů příloh
- zařazování mléka a mléčných výrobků
- denně podávat čerstvé ovoce a zeleninu
- zabezpečit pestrost nápojů
- omezit používání soli
- využívat tuky rostlinného původu
-používat různé druhy vloček (ovesné, pohankové, kukuřičné atd.)
-používat na vaření mouku-kukuřičnou, hrachovou, pohankovou, čočkovou atd
-jako novinku jsme začali používat PEPITKY, které připomínají chutí těstovinu
použití : příloha, hlavní jídlo, do salátů, do polévek, dezert
Pepitky z červené čočky - 95% červené čočky, 5% mrkve
Pepitky z cizrny a kukuřice - 80% cizrny, 20% kukuřice
Pepitky z hrachu a cukety - 95% hrachu, 5% cukety